61acd9e43b7e80e66877464f_Motivee_Official_Logo

Werkt no cure no pay recruitment?

No cure no pay recruitment, ofwel werving en selectie op basis van ‘geen resultaat, geen kosten’, is een wervingsmodel waarbij de werkgever pas betaalt als de recruiter een geschikte kandidaat heeft gevonden en deze in dienst is getreden.

 

Dit model lijkt voordelig voor werkgevers, omdat ze alleen betalen voor resultaten en niet voor de inspanningen van de recruiter. Het kan echter negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de dienstverlening en de aandacht die de vacatures krijgen.

 

Recruiters die werken op basis van no cure no pay hebben er belang bij om snel en efficiënt kandidaten te vinden om hun omzet te verhogen. Dit kan ertoe leiden dat ze minder tijd en energie besteden aan het vinden van de beste kandidaat voor de vacature. In plaats daarvan sturen ze vaak zoveel mogelijk CV’s door, in de hoop dat er een match tussen zit.

 

Dit kan leiden tot een toename van niet-passende kandidaten, wat leidt tot verspilling van tijd en middelen voor de werkgever en frustratie voor de kandidaten. Bovendien zorgt dit voor een negatieve ervaring bij de werkgever en de kandidaat, wat kan leiden tot een slechte reputatie voor het wervingsbureau.

 

Een ander negatief effect van no cure no pay is dat vacatures die moeilijker in te vullen zijn, zoals hogere functies of specifieke vaardigheden, vaak worden verwaarloosd. Recruiters zullen eerder geneigd zijn om vacatures met een hogere slagingskans te vervullen, omdat ze immers geld verdienen op basis van hun succes.

 

In plaats van te focussen op het creëren van menselijke matches, worden no cure no pay recruiters dus vaak gezien als CV-schuivers die zich niet inzetten voor de belangen van de werkgever of de kandidaat. Dit kan leiden tot minder vertrouwen in het wervingsproces en de reputatie van het wervingsbureau.

 

In het kort kan no cure no pay recruitment voordelig zijn voor werkgevers, maar het kan ook negatieve effecten hebben op de kwaliteit van de dienstverlening en de aandacht voor vacatures.

 

Het is belangrijk dat werkgevers zorgvuldig overwegen of no cure no pay de beste optie is voor hun wervingsbehoeften en dat ze een wervingsbureau kiezen dat zich richt op het creëren van menselijke matches en niet alleen op het verdienen van geld.