7 tips als je niet weet wat je wil doen

Ben je onlangs afgestudeerd? Ben je te lang op zoek naar je droomjob? Ben je wisselvallig en kom je er niet uit? Ben je 20, 30 of 40. Het kan. Niet iedereen heeft het geluk van kleins af aan te weten wat hij wil. Des te moeilijker je keuze later wordt. Maak je niet druk. Je bent geen kip zonder kop meer zijn dankzij deze tips:

Ben je onlangs afgestudeerd? Ben je te lang op zoek naar je droomjob? Ben je wisselvallig en kom je er niet uit? Ben je 20, 30 of 40. Het kan. Niet iedereen heeft het geluk van kleins af aan te weten wat ‘ie wil. Des te moeilijker je keuze later wordt. Maak je écht niet druk.

“Oké, maar wat moet ik dan doen?”

1) Weet je niet wat je wil? Maak een negatief lijstje

Maak een lijst met dingen die je absoluut niet wil. Negatief zijn kunnen we allemaal lekker goed. Dus een negatief lijstje is makkelijk.

Begin bij het begin…

Je wil geen nachten draaien, je wil liefst geen toiletten poetsen (niks mis mee), je wil niet te zwaar werk doen, …

Schrijf maar op: “Ik vind telefoneren écht verschrikkelijk”, “Ik hou niet van veel praten met mensen”, …

Zie je? Het kan alle kanten uit! Als je klaar bent, laat het dan even bezinken en als er nog iets in je opkomt, vul je maar lekker aan!

2) Nu komt ‘ie, het positief lijstje!

Zo snel kom je er niet vanaf. Uiteraard moet ook je positieve lijst volgen. Niet getreurd, je hoeft niet direct functies te noteren, want daar gaan we natuurlijk niet vanuit dat je die al kent.

Ga lekker achterover zitten en noteer wat je graag doet. “Ik ga graag uit met vrienden”, “Ik ben het liefst omringd met mensen”, “Ik help graag mijn jongere zusje”, “Ik help eigenlijk iedereen graag”, “ik houd van spelen met kinderen”,…

Laat je ook hier gaan.

3) Verwacht geen wonderen

De wonderen zijn inderdaad de wereld nog niet uit, maar als je écht wil weten wat je wil, kan je er best niet op hopen dat dit in een vingerknip gebeurt.

Stop met 24/7 bezig te zijn met panikeren en jezelf gek te maken met zinnen zoals: “Ik ben een nietsnut”, “Ik kan niks”, “Ik weet het allemaal niet meer”, “Geen enkel bedrijf geeft me een kans”, bla bla bla.

Serious! It’s bla bla bla.

Anyway…

Als je even afstand neemt van je gedachten kan je uitzoomen op alles wat er zich in je leven afspeelt. En uitzoomen is exact wat je nodig hebt. Ik voel je piekeren tot hier.

4) Overloop je competenties

Je vaardigheden zijn je grootste troef. Met behulp van de juiste competenties kan je een bepaalde jobaanbieding in een vingerknip aan de haak slaan.

Schrijf je competenties op, en laat het even bezinken. Neem na enkele uren het blad weer even bij je en maak een lijst met functies waarbij deze competenties écht belangrijk zijn!

Je vaardigheden kennen is ook onderdeel van zelfkennis. Dus als je nog niet goed weet wat je competenties zijn, kom erachter door te analyseren hoe je je in bepaalde situaties gedraagt.

Als je jezelf beter kent, sta je alweer een stap dichter. En elke stap is welkom,toch?

5) Ga testen en kijk of het iets voor jou is

De mensen rondom je vertellen je vaak hoe het zit. “Nee, dat is niks voor jou” of “Je gaat toch niet … doen hé?” Hierdoor twijfel je aan jezelf en durf je geen stappen te ondernemen.

Kan je me dan wel even uitleggen hoe je erachter komt of je een bepaalde functie of taak leuk vindt of niet?

Nee. Want er is geen uitleg om uit te leggen dat je weet wat je leuk vindt zonder het te proberen. Wauw wat een theorie! Maar ’t is wel zo hé?

Doe die ene opleiding die je zó graag wil doen, so what als het niet de juiste keuze was? Anders kom je er toch nooit achter?

Ga aan de slag bij dat bedrijf waar je al weken aan denkt. Is het niet wat je wil? Dan zoek je toch lekker verder?

Kom zelf achter hetgeen je leuk vindt en laat je beslissingen niet afhangen van belangrijke personen in je leven. Jij bent tenslotte de belangrijkste persoon waar je naar moet luisteren!

6) Start onderaan en werk je omhoog

Voldoende ervaring hebben hoef je écht niet bij elke functie. Alleen zijn bedrijven er wel vaak op uit. Laat staan een diploma.

Start niet direct als manager maar wel in een lagere functie. Werk je gewoon hoger op binnen het bedrijf.

Je leert de kneepjes van het vak en wie weet promoveren ze je naderhand wel als manager.

In de loop van je carrière valt je diploma vaak weg en baseren ze zich op je competenties, inzet én gedrag. Vanaf dan maak je kans. Dus die kans bestaat, alleen niet vanaf dag 1.

Maak je niet druk, als het mean to be is en je gelooft er écht in, oh jawel dan word jij die nieuwe manager hoor!

7) Kijk naar je kindertijd

Wat vond je vroeger fijn om te doen? Schreef je graag gedichtjes, was je graag buiten en hield je van je vrijheid. Vraag aan de mensen waarmee je bent opgegroeid hoe jouw dagen er als kind uitzagen. Op basis daarvan kan je beginnen met brainstormen.

De kans is klein dat je direct gaat vinden wat je wilt doen, maar je bent nu wel beter in staat om linken te leggen tussen vroeger en nu waardoor je al een stap dichter bij je droomjob bent.

ps: Schrijf je in op Motivee en laat geen enkele CV je nog in de weg staan voor je droomjob.