Hoog personeelsverloop? Zo behoud je jouw werknemers!

Schaarste op de arbeidsmarkt? Hoezo? Er zijn 190.000 werklozen aan het wachten op een baan. Alleen krijgen ze de kans nog niet om zich te bewijzen, waardoor ze een functie uitoefenen die ze niet graag doen. Misschien wel in jouw bedrijf? Wie weet… En daarom heb jij een hoog personeelsverloop, want voor het minste zijn ze weg!

Zet motivatie op de eerste plaats

Motivatie en inzet is vaak belangrijker dan het juiste diploma of de nodige ervaring. Het is nog een beetje ‘taboe’ en vooral buiten de comfort zone van verschillende bedrijven. Maar het werkt wel om iemand aan te nemen waarvan de motivatie groter is dan de ervaring.

Een gemotiveerde werknemer doet het werk met veel plezier. Iemand die niet gemotiveerd is, werkt dag in dag uit om zijn kosten op het einde van de maand te kunnen betalen. Vindt hij een financieel aantrekkelijke vacature wat hem meer centjes oplevert? Dan stuurt hij zijn kat. Houd dus anno 2019 écht rekening met hoe gemotiveerd een kandidaat is en wat hij ervoor over heeft om voor jou te komen werken.

Ga de sollicitatiegesprekken uit de weg

Een advocaat of boekhouder in dienst nemen zonder diploma is een onbegonnen zaak. Maar lang niet elke functie heeft een diploma nodig.

Ga na welke functies binnen je bedrijf niet noodzakelijk om een diploma vragen. Deze functies kan je invullen door de kandidaten te testen op de werkvloer. Het testen kan gratis mits bepaalde voorwaarden.

Test je een kandidaat liever een volledige week? Dan kan je beter aan de slag met interim-contracten. Het voordeel van zo’n testperiode is dat je met het blote oog ziet of je kandidaat wel of niet geschikt is voor de functie.

Heb je een functie waar vooraf kennis nodig is? Voorzie dan interne opleidingen. Dit is de beste manier om in deze tijd je ideale kandidaat aan de haak te slaan.

Natuurlijk moet je eerst kennismaken vooraleer je hem kan testen. Dit doe je (nee niet door sollicitatiegesprekken) door een videochat te starten. Via zo’n videogesprek ervaar je binnen de 10 à 15 minuten of jullie een match zijn.

Organiseer jobdagen

Zoals je al kon lezen zijn gemotiveerde kandidaten je ideale kandidaten. Ze doen het werk met veel plezier, overwerken is geen probleem en ze gaan niet van de één op de andere dag bij je concurrent aankloppen.

Met als gevolg: geen hoog personeelsverloop!

Maar hoe krijg je kandidaten gemotiveerd voor een functie die ze niet kennen of waar veel vooroordelen van zijn?

Jobdagen!

Jobdagen organiseren is de enigste manier om je bedrijf als een aantrekkelijke werkgever te profileren. Jobdagen zijn dagen waarbij je in enkele uurtjes, van 9u00-12u00 bijvoorbeeld je bedrijf in de spotlight plaatst voor diegene die je bedrijfscultuur graag opsnuiven. Hierdoor krijg je de kans om verschillende functies uit te laten leggen door je medewerkers en interesses op te wekken bij de kandidaten.

Dit zou je dagindeling kunnen zijn:

  • Ronleiding 9u00 – 9u30
  • Functies uitleggen/meekijken 9u30 – 11u30
  • Infomoment 11u30 – 12u00