Het verschil tussen een proefperiode en een testperiode

Je eerste contact met je kandidaat is achter de rug. Je wilt er toch 200% zeker van zijn dat hij geschikt is voor een bepaalde functie dus laat je hem eerst een test doen vooraleer je hem officieel in dienst neemt.

Mag je nu zomaar kandidaten gratis laten meedraaien of moet je hiervoor betalen? We beginnen met twee soorten periodes. Een proefperiode en een testperiode. Ontdek het verschil.

Je eerste contact met je kandidaat is achter de rug. Je wilt er toch 200% zeker van zijn dat hij écht geschikt is voor een bepaalde functie dus laat je hem eerst een test doen vooraleer je hem officieel in dienst neemt.

Mag je nu zomaar kandidaten gratis laten meedraaien of moet je hiervoor betalen? We beginnen met twee soorten periodes. Een proefperiode en een testperiode. Ontdek het verschil.

Een betaalde proefperiode

De titel zegt het al. Een proefperiode is dus betalend. Als werkgever ben je verplicht je kandidaat te vergoeden met een correcte verloning naargelang de uitgeoefende taken van die dag.

Een proefperiode wordt uitgevoerd tijdens de arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst heeft meestal een duur van enkele weken of een maand. In deze periode krijgt je werknemer gewoon loon uitbetaald. Uiteraard kan je deze overeenkomst vervroegd beëindigen.

Een testperiode of een dagje proefdraaien

Natuurlijk is gratis voordeliger. En dan komen we bij een testperiode. Dit is een test net zoals hierboven om te kijken of je kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie.

Het verschil tussen een gratis testperiode is dat deze test wordt gedaan voor de indienststelling van de kandidaat. Hij is dus geen werknemer van je bedrijf.

Gratis testen heeft ook zijn regels

Bij het gratis testen van een kandidaat horen natuurlijk ook bepaalde regels. Het zou leuk zijn als er gratis werk wordt geleverd.

Je moet je binden aan de volgende regels:

  • Let op de duur van zo’n test. Een afwasser kan zo’n test in enkele uren doen, terwijl als we over een managementfunctie spreken, dit meer tijd in beslag neemt. Het is dus afhankelijk van het soort werk.
  • Als je een kandidaat laat testen, mag dit niet rendabel zijn voor je bedrijf. Een hele dag omzet en dat gratis? Dat staat de wetgeving niet toe.
  • Voor een gratis test mag je geen loon uitkeren want er is geen contract ondertekend. Het is wel goed als je uitdrukkelijk op papier hebt staan dat een bepaalde kandidaat op een bepaalde dag enkele uren komt testen en deze ook door hem laten ondertekenen. Zo ben je altijd zeker.

Een proefperiode of een testperiode is dus een legale manier om kandidaten te testen mits je je aan de juiste voorwaarden houdt. Schakel altijd hulp in, zodat je zéker weet waar je mee bezig bent.